Tegnere | 1952

Det er gledelig å se at Carl Barks overlegent har fått førsteplassen igjen med antall sider publisert, etter at han var nede på tredjeplass med bare 16% året før. I 1952 er prosentandelen helt oppe i 33%.
På andreplass får vi Gil Turner. Denne utmerkete ulve-tegneren har 20% av sidene, noe som er en svak nedgang fra året før.
På tredjeplass kommer Al Taliaferro med 11% av sidene, noe som også er litt nedgang fra 1951.
Fjerdeplassen er delt mellom Bob Moore og Riley Thomson, som begge har 6% av sidene. Her er eksempel på Bob Moore.
...og her et eksempel på Riley Thomson.
Også dette året blir noen nye tegnere introduserte. En av disse er Al Hubbard, en tegner som ville bli mye benyttet i bladet i årene fremover. Hubbard ble født i 1913 og i 1950 begynte han å tegne figurer som Andy Panda og Tom & Jerry, men han er nok mest kjent for sine Disney-serier. Han tegnet serie-versjoner av en rekke tegnefilmer som Jungelboken, Lady og Landstrykeren, Aristokattene og Peter Pan, men vanligvis tegnet han historier med figurene Snipp og Snapp og Fant, noe som muligens var en litt utakknemlig jobb, da disse langt fra var de beste Disney-seriene. Fra 1963 til 1977 tegnet han hovedsakelig for utenlandsmarkedet. I 1963 så lagde han, sammen med Dick Kinney, figuren Klodrik, og dette var en figur som passet Hubbard sin tegnestil utmerket. Klodrik var en kaotisk karakter i de tidlige historiene, og Hubbard sin strek passet utmerket til å gi denne figuren et liv, der spesielt utrykkene i ansiktene til Klodrik og Donald (som ofte måtte lide under Klodrik sine vanvittige påfunn) var meget godt tegnet. I mine øyne er disse historiene noe av det morsomste som er laget av Disney-serier. I denne settingen ble også karakterer som Donalds snusfornuftige katt, Mons laget, og vi fikk også møte den gærne eneboeren Jesper Skaugen. Hubbard gikk bort i 1984.

Den første Disney-serien Hubbard tegnet var muligens Mikke-serien Ringside Ruckus fra 1951. Denne er ikke utgitt i Norge, noe som kanskje ikke er så merkelig, da den er uvanlig voldelig til å være en Disney-serie. Mikke er amatør-kjemiker, og finner opp en styrkedrikk som han prøver ut på Langbein. Dette medfører at Langbein glemmer hvem han er, og blir en sterk og ganske ufordragelig fribryter.

Den neste nye tegneren er Frank McSavage, som tegnet to av Bestemor Duck-historiene vi kunne lese i 1952. Han ble født i Skottland i 1903, men flyttet til New York i voksen alder der han fikk jobb hos Disney som reklametegner. Senere flyttet han til California der han jobbet med diverse tegnefilmer, blant annet Snøhvit og de 7 dverger. Fra 1944 begynte han å jobbe med tegneserier som Hakke Hakkespett, og fra 1950 begynte han med Disney-serier, hovedsakelig serier med Bestemor Duck. I 1960 sluttet han med tegneserier og begynte i stedet å illustrere barnebøker, også ofte med Disney-figurer. I 1975 gikk han av med pensjon, og som pensjonist lagde han mange malerier. McSavage gikk bort i 1998.

Den siste nye tegneren dette året er Stan Walsh hvor vi nr. 12 dette året får se en serie med Donald og Snipp og Snapp. Walsh tegnet svært få Disney-serier, og bare to av disse er blitt publisert her til lands. Walsh ble født rundt 1914 og begynte å arbeide med tegnefilmer for Disney på 40-tallet. Tidlig på 50-tallet lagde han noen tegneserier med Snipp og Snapp og med Mikke Mus.

tilbake