Tegnere | 1955

Carl Barks holder seg stabilt på topp angående andel sider i bladet, da han også i 1955 har en 10-sider i hvert eneste nummer. Dette utgjør 32% av sidene, et antall som har vært omtrentlig det samme siden 1952.
Andreplassen er en stor overraskelse, da den går til den relativt nye tegneren Ken Champin. Han har 21% av sidene og han tegnet hovedsaklig historier med ulvene, men også med Lille Hiawatha og Snipp og Snapp. Hans store andel går sterkt på bekostning av Gil Turner som hadde 19% i 1954, men bare 2% i 1955. Dette er dog det eneste året Champin har gjort seg gjeldende i stor grad, da han alle andre år er nesten borte fra bladet.
I likhet med året før tar Al Taliaferro tredjeplassen, men han har en svak nedgang, da han har 11% av sidene dette året.
Etter å ha hatt noen svake år de tre foregående årene, begynner Paul Murry å gjøre seg gjeldende igjen. Han klarer fjerde-plassen med 8% av sidene.
Femteplassen med 5% går til nykommeren Phil DeLara. DeLara var en tegner som ikke holdt seg til spesielle figurer, men tegnet stort sett alle.
Den første nye tegneren vi får se arbeid av dette året er Phil DeLara. I nr. 5 får vi faktisk to historier tegnet av DeLara, først en historie med ulvene, og deretter en med Bestemor Duck. Ulvehistorien handler om at Storeulv har lest i avisen at det er hans lykkedag, noe som gjør at han er sikker på at han skal kunne fange grisene, men i stedet blir han forfulgt av uhell. Senere får han vite at avvisartikkelen var blitt byttet om. Bestemor Duck-historien handler om at Donald og Dolly kjøper ny lampe til Bestemor, men at hun misforstår hvordan den skal monteres.
DeLara ble født i 1914, og i likhet med mange andre tegnere begynte han som animatør hos Warner Bros. Han var også tegner for flere forskjellige selskaper, og ved siden av Disney-serier har han også tegnet figurer som Daffy, Snurre Sprett, Hakke Hakkespett, Familien Flint, Jetsons, Scooby-Doo og Rosa Panteren. Da Disney-konsernet begynte med serier for utenlands-markedet, var han en av tegnerne som var med på dette. Hans eldste Disney-tegneserie er "The Pelican and the Snipe" som ble utgitt i bladet Silly Synphonies nr. 2 i 1953 i Statene. Denne er ikke utgitt i Norge, og er en tegnet versjon av kortfilmen med samme navn.
DeLara tilhører ikke favoritt-tegnerne mine. Tegningene virker litt enkle, og han er vel kanskje den første av de litt svakere tegnerne vi fikk stifte bekjennskap med i det norske Donald-bladet. Tegningene hans er også lett å kjenne igjen hvis man ser på bi-personene i seriene, da disse ofte ligner mer på bjørner enn hunder, som er mer vanlig. DeLara gikk bort i 1973.

Nedenfor er åpnings-siden på DeLara sin første Disney-tegneserie, "The Pelican and the Snipe". Serien (og kortfilmen) handler om en pelikan og en snipe som holder til på toppen av er fyrtårn. Pelikanen har for uvane å fly i søvne, så snipen må holde øye med ham hver natt slik at han ikke kommer ut for uhell. Pelikanen innser ikke problemet, og snipen er helt utkjørt i mangel på søvn.

Den andre nye tegneren dette året er Jim Pabian. I nr. 6 får vi en 1-sider med Mikke og nevøene som handler om at Tipp og Topp får beskjed av Mikke om å rydde opp i lekene sine, men da de ikke får plass til alt i leke-kassen, gjemmer de resten i kjøleskapet.
Pabian ble født i 1909 og jobbet først som filmprodusent for tegnefilmer, men gikk senere over til tegneserier for Disney og Walter Lantz. På 60-tallet begynte han med Tom og Jerry-tegnefilmer. Det finnes bare en liten håndfull Disney-tegneserier med Pabian, noe som er synd, da han var en dyktig tegner. Her til lands er vel den herlige Mikke/Langbein-historien "I Klovneland" mest kjent, og denne kunne vi lese i nr. 25-28/1963, se Høydepunkter for den årgangen. Pabian gikk bort i 1996.

Dette er en-sideren med Pabian som vi kan lese i nr. 6.

tilbake